Drumul Maritim de Nord a fost deschis navigației internaționale în 1991. Însă numai după 15 ani, ca urmare a topirii ghețurilor Arcticii, acest traseu a început să atragă companiile străine. Avantajele utilizării Drumului Maritim de Nord pentru transportul de tranzit sunt următoarele:
- economisirea combustibilului;
- scăderea duratei cursei diminuează cheltuielile pentru plata salariilor personalului și diminuează costul transportului de mărfă;
- lipsește taxa pentru trecerea vasului (spre deosebire de Canalul de Suez);
- lipsește coada (ca în cazul Canalului de Suez);
- este absent riscul unui atac al piraților.
Începând cu 2019, militarii străini trebuie să aducă Rusiei la cunoștință planurile de a trece prin Drumul Maritim de Nord în termen de 45 de zile, trebuie să ia pe nave piloți ruși și să comunice numele navei sau al vasului, principalii parametri ai acestuia, titlul militar și numele căpitanului.
Cu toate acestea, scrie publicația online chinezească „Sohu”, unul dintre principiile călăuzitoare ale oricăror acțiuni ale SUA și ale țărilor NATO în Oceanul Înghețat de Nord va fi acela de a se opune legislației rusești de stat care, în opinia acestor țări, are un caracter extrem de restrictiv în raport cu acțiunile în apele arctice, în temeiul Articolului 234 din Convenția ONU pentru dreptul maritim.
„Statele Unite vor elabora și realiza un program privind crearea unei flote de spărgătoare de gheață pentru a asigura securitatea în zona polară, care este în interesul nostru național în Arctica și Antarctica”, se arată în document. Potrivit memorandumului, președintele i-a însărcinat pe ministrul securității interne, ministrul apărării, șeful Pazei de coastă și ministrul energiei să studieze „avantajele și riscurile” utilizării flotei de spărgătoare de gheață grele.
mai mult la /www.g4media.ro/