Un imens bloc de gheata, de patru ori cat insula Manhattan, s-a desprins dintr-un ghetar din nordul Groenlandei, la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Polul Nord, a anuntat o universitate americana, citata de AFP.

Potrivit lui Andreas Muenchow, de la Universitatea din Delaware (est), Arctica nu a mai pierdut o astfel de masa de gheata din 1962.

Imaginile surprinse de satelitii NASA arata ca ghetarul Petermann, care masura 70 de kilometri in lungime, s-a redus cu aproximativ un sfert odata cu desprinderea blocului de gheata, a carui suprafata este de cel putin 260 de kilometri patrati, subliniaza cercetatorul intr-un comunicat.

Apa dulce continuta de aisberg ar putea “alimenta toata reteaua publica de apa potabila americana timp de 120 de zile”, afirma el. Calota glaciara a Groenlandei, cel mai mare rezervor de apa dulce din emisfera nordica, s-a topit intr-un ritm alarmant in ultimii ani, sub efectul incalzirii climatice, potrivit unui raport al Consiliului arctic publicat la sfarsitul lui 2009.

mai mult la   /stirileprotv.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.