De ce este periculoasă și cât de mult ne afectează topirea ghețarilor

Topirea accelerată a ghețarilor planetei este unul dintre cele mai dramatice efecte ale schimbărilor climatice, iar pierderile cresc de la an la an. În Groenlanda, situația este gravă. În sezonul cald ce tocmai s-a încheiat, aproximativ 70% din suprafața învelișului de gheață a fost afectată de topire. Fenomenul a ajuns într-un punct în care nu mai poate fi oprit, arată un studiu recent.

0
1141

Anul trecut a fost înregistrat un record negativ: calota Groenlandei a pierdut 532 de miliarde de tone de gheață, 223 doar în iulie. Prin comparație, între 2003 și 2016, cantitatea de gheață topită a fost în medie de 255 de miliarde de tone pe an. Mai grav este că va continua să se topească indiferent de cât de rapid vor fi reduse emisiile de seră. Natura nu mai poate compensa distrugerile, așa că ninsorile din timpul iernii sunt insuficiente pentru ca gheață topită vara să fie reînnoită.

De ce este atât de periculos acest fenomen? Pentru că topirea accelerată a ghețarilor, în special a celor din Groenlanda, dar și din Antarctica, va duce la creșterea nivelului mărilor și oceanelor până la un punct critic pentru planetă. Datele arată că nivelul oceanului planetar va urca, în medie, cu aproape un milimetru pe an. Iar până la finalul acestui secol, va crește cu aproximativ un metru și va inunda orașele aflate la altitudine joasă, va distruge plaje și proprietăți.

mai mult la    /www.digi24.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.