AcasăLifestyleBusinessGroenlanda: Un controversat proiect minier determină organizarea de alegeri anticipate

Groenlanda: Un controversat proiect minier determină organizarea de alegeri anticipate

-

Cetățenii cu drept de vot din Groenlanda au mers ieri la urne pentru alegerile parlamentare organizate anticipat din cauza unui controversat proiect minier care poate avea un impact major asupra acestui teritoriu autonom din Arctica.

În imensa insulă cu doar 56.000 de locuitori dintre care aproape 40.000 de alegători, cele două partide principale se opun aprobării unui proiect care vizează exploatarea de uraniu și alte minerale rare din regiunea sudică Kuannersuit.

Pentru susținătorii acestui proiect, printre care se enumeră și Partidul Social-Democrat Siumut aflat acum la putere, dar în scădere puternică în sondajele de opinie,  mina reprezintă o resursă importantă pentru o economie mică precum cea a Groenlandei, dependentă încă de subvențiile plătite de Danemarca.

Opoziția, în frunte cu Partidul Inuit (Inuit Ataqatigiit, IA), un partid de stânga cu tendințe ecologiste, care conduce în ultimele sondaje, consideră mina o amenințare pentru mediul local neatins și de o frumusețe rară, care se confruntă deja cu spectrul schimbărilor climatice accelerate.

mai mult la /www.rfi.ro/

 

donate to mapamond 🌐 media. pick your platform

PayPal me
Stripe
Become a Patron!
skrill [scandinavdk@yahoo.com]

📲+45 41468280

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

16 ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, împușcată chiar de...

0
Anna Politkovskaia a fost un aprig critic al Kremlinul, mai ales al războiului sângeros din Cecenia şi al liderului său pro-Kremlin Ramzan Kadîrov. Ea...