Oamenii din Arhipelagul Svalbard vor fi printre primii afectați cu adevărat de schimbările climatice. Chiar și aici, la doar 800 de mile de Polul Nord, aerul se încălzește simțitor. Milioanele de tone de gheață ce s-au topit odată cu schimbările climatice amenință comunitățile din zona acestui arhipelag, scrie Sky News.
Dizpozitivele plantate în ghețari au arătat faptul că după o altă vară călduroasă, gheața s-a subțiat cu doi metri. Probabil până în 2040, Oceanul Arctic nu va mai avea deloc gheață la sfârșitul verii. Acest fapt va avea consecințe catastrofice asupra urșilor polari dar și asupra altor specii. Oamenii din Svalbard vor fi printre primii afectați, aceștia fiind nevoiți să-și schimbe modul în care trăiesc de secole întregi.
În Svalbard, chiar și în anotimpul rece, plouă mai des decât ninge. Acest fapt face ca ghețarii să nu reușească să acumuleze destulă zăpadă pentru a înlocui gheața pierdută în anotimpul cald. Toate se datorează încălzirii globale și creșterii temperaturilor de pe tot globul. Un alt efect al încălzirii globale este dezghețarea solului. odificările climatice duc la dezgheațarea solului care a stat înghețat milioane de ani, iar plantele sunt și ele dezghețate. Acestea încep să se descompună și elimină gaz cu efect de seră. Mai mult de atât, crește exponențial riscul ca solul dezghețat să provoace mari alunecări de teren. Principalul oraș din Svalbard, Longyearbyen, este localizat într-o vale, înconjurat de astfel de sol ce se dezgheață. Peisajul începe să devină unul dezolant deoarece numeroase case sunt părăsite de frica alunecărilor de teren.
mai mult la : www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.