Groenlanda absoarbe mai mult metan – un puternic gaz cu efect de seră care accelerează încălzirea climei – decât emite, potrivit unii studiu realizat de Universitatea Copenhaga şi publicat în revista Nature Communication Earth & Environment, informează AFP.
„În medie, după anul 2000, zonele uscate din partea liberă de gheaţă din Groenlanda au consumat peste 65.000 de tone de metan pe an din atmosferă, în timp ce 9.000 de tone de metan au fost eliberate în fiecare an din zonele sale umede”, au precizat cercetătorii de la universitatea daneză într-un comunicat publicat miercuri.
Aceste rezultate sunt încurajatoare, întrucât metanul, al doilea contributor la încălzirea climei globale după CO2, este deosebit de nociv pentru mediul înconjurător. Metanul este responsabil pentru creşterea cu aproximativ 30% a temperaturilor după revoluţia industrială, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Pentru cercetători, fenomenul groenlandez „poate fi explicat, pe de-o parte, prin extinderea zonelor uscate din Groenlanda, unde metanul din atmosferă este consumat în straturile superioare ale solului, şi, pe de altă parte, prin faptul că zonele fără gheaţă ale Groenlandei au devenit astfel abia după ultima perioadă glaciară”.